Baphomet – Semnificația Și Simbolismul Viselor

Ce este Baphomet

Baphomet este o entitate contemplată în diferite culturi de-a lungul secolelor. Și în fiecare dintre ele primește o reprezentare și o semnificație, care merge de la zeu al naturii la prinț al diavolului.

Simbologia sa este aceea a unei ființe ambivalente care posedă binele și răul, femininul și masculinul, yin și yang, care leagă cerul de pământ.

Originea lui Baphomet

Baphomet – Semnificația Și Simbolismul Viselor 2

Inițial, Baphomet este reprezentarea mai multor zei păgâni prezenți în mitologiile celor mai vechi civilizații ale lumii.

Pentru cultura celtică, el era zeul Cernunnos considerat zeul naturii și al fertilității. El este reprezentat întotdeauna cu coarne și așezat în poziția lotus care seamănă cu reprezentările recente ale acestei entități.

În Marea Britanie, Cernunnos a fost redenumit Herne, iar la reprezentarea sa s-a adăugat accentul pus pe penis, ceea ce face mai evidentă abordarea sa asupra divinității.

Grecia îl considera, de asemenea, ca fiind zeul naturii, Pan. Reprezentat prin imaginea unei ființe cu coarne și picioare de capră, iar această caracteristică a sa este personificarea impulsului carnal.

O altă credință în ceea ce privește originea lui Baphomet este derivarea numelui Muhammad, ca un alt mod de a-l numi pe fondatorul islamului.

Baphomet și templierii

Istoria actuală din jurul lui Baphomet este strâns legată de Cavalerii Templieri din Evul Mediu. Din această relație au apărut cele mai recente semnificații ale acestei divinități, în care este luat drept prințul diavolului.

Din punct de vedere istoric, acest nume este dat presupusei divinități venerate de Cavalerii Templieri, care erau o armată religioasă trimisă de Biserica Catolică pentru a proteja Ierusalimul după ce fusese dominat.

Aceștia au devenit bogați și puternici, chiar mai mult decât suveranii din acea vreme. Iar acest lucru nu a fost bine acceptat de Biserica Catolică și de regele Filip cel Frumos, care împreună i-au acuzat pe Templieri de mai multe erezii.

Acuzațiile erau negarea lui Hristos, practici obscene, ritualuri sexuale și cultul unui demon necunoscut, care a fost numit mai târziu Baphomet.

Din acel moment a început persecuția crudă împotriva ordinului templierilor. Și s-a încheiat abia când toți au fost arestați, torturați, condamnați la foc și arși în focul Sfintei Inchiziții.

Una dintre originile lui Baphomet este numele fondatorului islamului și este la originea istoriei dintre el și ordin.

Cea mai acceptată teorie este că Templierii s-au familiarizat cu învățăturile lui Mahomed și cu misticismul arab și din cauza acestor cunoștințe, Biserica Catolică i-a acuzat că idolatrizează acest demon.

Baphomet și creștinismul

Biserica Catolică, de teamă să nu-și piardă monopolul religios, a făcut din imaginea lui Baphomet, presupusa entitate venerată de templieri, una dintre fațetele diavolului.

Imaginea răului în catolicism a preluat caracteristicile lui Baphomet. Din acest motiv, coarnele sunt cel mai mare exemplu. Prin aceasta, el a devenit țapul ispășitor al Bisericii pentru a reprezenta tot ceea ce este contrar doctrinei sale.

Odată cu această viziune a fost creată ideea că tot ceea ce implică această divinitate este o practică de magie neagră, ocultism și satanism. Și astăzi aceasta este viziunea cea mai răspândită și acceptată ca adevăr de o mare parte dintre adepții creștinismului.

Baphomet și masoneria

Deoarece Baphomet este legat de ocultism, a devenit unul dintre simbolurile masoneriei. Și, din nou, din cauza influenței Bisericii Catolice, această practică a fost luată ca un mare rău.

Spre deosebire de ceea ce spune catolicismul, francmasoneria este o practică fără relații cu diavolul, la fel ca și entitatea lui Baphomet.

Cea mai faimoasă formă a lui Baphomet a fost realizată de un ocultist pe nume Eliphas Levi, în care acesta reprezintă uniunea contrariilor pentru crearea luminii astrale sau a iluminării. Toate simbolurile reprezentate în imagine arată echilibrul dintre două părți opuse.

Imaginea Baphomet a lui Levi este caracterizată de o ființă cu cap de șacal, cu forme de taur și capră, și o pereche de coarne care reprezintă înțelepciunea, virilitatea și abundența. Aceasta corespunde celor trei piloni ai alchimiei.

În mijlocul coarnelor sale se află o torță care simbolizează înțelepciunea și iluminarea divină. Pentagrama de pe frunte reprezintă protecția și magia, iar el este prezentat cu vârful în sus și orice modificare nu întruchipează realitatea corectă.

Pe brațul superior are “solve”, care înseamnă a dizolva, iar pe brațul inferior are “coagula”, care înseamnă a uni. Poziția lor indică egalitatea dintre ceea ce este în sus și ceea ce este în jos.

Balanțele prezente pe corp indică dominanța în ape sau a emoțiilor. Aripile, domeniul aerului, iar labele de capră, domeniul pe pământ.

Sânii, pe lângă faptul că arată sexul feminin, emblemează maternitatea și fertilitatea. Iar pentru reprezentarea sexului masculin, în picioare are un caduceu care indică și el energia activă a sexualității și virilității.

În sfârșit, se observă factori extraordinari. Primul dintre aceștia este faptul că timpul și oamenii pot transforma ideile și conceptele. Acest fapt a fost relevant în transformarea conceptuală a lui Baphomet. El s-a născut ca o divinitate liberă și a fost denaturat.

5/5 - (1 vote)