Pentagramă – Semnificația Și Simbolismul Viselor


Pentagramă – Semnificația Și Simbolismul Viselor 1

Pentagrama este denumirea dată unei partituri muzicale compuse din cinci linii paralele pe orizontală, care poartă notele muzicale scrise între cele patru spații constituite între ele. Cuvântul provine din franceză “pentagramme”.

Pentagrama este, de asemenea, o figură sau un simbol format din cinci semne sau versuri care se presupune că ar avea puteri magice.

Pentagrama mai poate fi, în geometrie, numele dat unui pentagon stelar regulat, unde simbolul și termenul încep deja să capete o semnificație mai mistică, deoarece este un talisman al pitagoreicilor, cei care urmează o serie de doctrine și reguli de viață legate de matematicianul Pitagora. Aceste doctrine se numesc pitagorism și sunt organizate în comunități filosofico-religioase, multiplicate de Grecia Magna.

Printre semnificațiile atribuite pentagramei se numără, în principal, cea a reprezentării sale ca stea cu cinci vârfuri formată dintr-o linie continuă și întrepătrunsă, care a fost întotdeauna recunoscută ca un simbol al energiei și al puterii.

Primii creștini au văzut în pentagramă simbolul celor cinci răni ale lui Hristos, de aceea conceptul are o conotație atât de negativă în zilele noastre, fiind un simbol legat de aspecte și energii negative, temut de o bună parte a comunității creștine și de societățile în care creștinismul este religia dominantă.

Pentru ezoterici, pentagrama reprezintă, de asemenea, cele cinci elemente: pământ, aer, foc, apă și spirit.

Pentagrama se numără printre principalele și cele mai cunoscute simboluri ale umanității, semnificațiile sale fiind modificate în funcție de evoluția

istoriei. Vechii evrei, de exemplu, considerau pentagrama ca fiind Adevărul, cu referire la cele cinci cărți ale Pentateuhului (cele cinci cărți ale Vechiului Testament atribuite lui Moise). Grecii, pe de altă parte, admirau perfecțiunea geometrică a simbolului și îl numeau Pentapha, compus din cinci “As”.

Chinezii folosesc pentagrama ca bază filozofică a medicinei chineze pentru a reprezenta ceea ce ei numesc “ciclul distrugerii”.

Fiecare capăt al pentagramei simbolizează un element în mod specific: Pământ, Apă, Foc, Lemn și Metal. Ideea este că fiecare element îl poate genera pe următorul, creând astfel un ciclu perfect de creație – în plus, fiecare element acționează ca un inhibitor al unui alt element, pentru a menține echilibrul.

5/5 - (1 vote)

Like it? Share with your friends!